sobota, 26 lipca 2014

Lody jagodowo-truskawkowe (bez maszynki)


Ice...ice...Baby.... 
No cóż, taki czas,że w taaakie  upały, obok lodów to raczej nikt nie przejdzie obojętnie :-) 
A tym bardziej gdy tak prostym sposobem możemy zrobic je sami i delektować się nimi kiedy tylko chcemy. Zaręczam,że są przepyszne. Bardzo kremowe,mocno owocowe i nie potrzeba do ich przygotowania ani żadnej maszynki ani zbyt wiele czasu. Mam nadzieję, że was skusiłam :-) 
Zapraszam:


Lody jagodowo-truskawkowe:

Składniki:
250 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
100 ml słodzonego mleka skondensowanego- można dodać troszkę więcej, myślę jednak,że tyle daje wystarczającą słodycz. 
100g świeżych truskawek 
100g świeżych jagód


Wykonanie:
Na początku miksujemy umyte jagody i truskawki w blenderze. Nie trzeba tego robić zbyt drobno,jeśli lubicie czuć kawałki owoców w lodach. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo mleko
skondensowane nie przerywając ubijania dodajemy zmiksowane owoce. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Mrozimy przez kilka godzin na całą noc. Można (ale nie jest to konieczne) przemieszać lody po jakichś 2 godzinach. 
Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby można było łatwiej uformować kulki łyżką do lodów.

Pychaaaaaa!!!  



             -Niezapomniane smaki-
Read More

Pieczywo pełnoziarniste


Przepis troszkę zaległy, choć często
do niego wracam. Jak wiadomo, pełnoziarniste pieczywo jest sycące i dostarcza nam ważnych dla naszego organizmu węglowodanów złożonych.



Przepis na 1 bagietkę i 1 chleb po około 400 gram - lub jak kto woli 2 bagietki:

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
380 ml wody
1 opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki mleka
3 ząbki czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
Sezam lub mak do posypania

Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz siemię zagniatamy na ciasto. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowujemy je wbijając w nie palce.
Ciasto dzielimy na 2 porcje, z pierwszej tworzymy wałkek (lekko) spłaszczamy i nakrajamy nożem, z drugiej formujemy bochenek (u mnie okrągły) również nakrajamy, po czym kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika, w miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, po czym mieszanką smarujemy ciasto (nie zużyjemy całego jajka) i posypujemy makiem lub sezamem wg uznania. 
Pieczemy w temperaturze 190′C przez 30 minut.





         -Życzę smacznego-
Read More

środa, 2 lipca 2014

Najlepsze lody dulce de leche prawie jak od Haagen datz :)


Lody tak proste w wykonaniu,że prościej juuż się chyba nie da. 
Bez mieszania, bez maszynki, a do tego tak cudownie kremowe.
Jeśli lubicie lody od Haagen datz-a to myślę,że te baaardzooo przypadną Wam do gustu. 
Tak więc polecam i zapraszam:



Składniki:
250 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
100 ml słodzonego mleka skondensowanego- można dodać troszkę więcej, myślę jednak,że tyle daje wystarczającą słodycz. 
Opakowanie krówek mlecznych
2 łyżki mleka

Wykonanie:
Na początku musimy przygotować dulche de leche. W małym rondelku na malutkim ogniu rozpuszczamy około 10 sztuk krówek, pokrojonych na mniejsze kawałki z dodatkiem 2 łyżek mleka. Gdy się ładnie roztopią ściągamy masę z palnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy co jakiś czas aby nam zbytnio nie stwardniało. 
Resztę krówek kroimy w drobną kosteczkę. 
W tym czasie gdy masa stygnie ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo mleko skondensowane nie przerywając ubijania. 
Do ubitej masy dodajemy dulche de leche. Stopniowo,łyżka po łyżce cieńkimi strużkami,lejąc z góry. Najlepiej gdy w pojemniku w którym będziemy mrozić, ułożymy warstwę ubitej masy,na to polejemy (jak wyżej) dulche de leche i posypiemy krówkami. Delikatnie przemieszamy łyżką i nakłożymy następną warstwę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. 
Pojemnik z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy przez kilka godzin,najlepiej zostawić na całą noc.
Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby można było łatwiej uformować kulki łyżką do lodów.






Obiecuję Wam niezapomniany smak! :) 
Read More

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena