sobota, 20 lipca 2013

Ajerkoniak


Osobiście nie przepadam zbytnio za czystymi alkoholami, ale np. dobrym likierkiem, drinkiem czy koktajlem to nie pogardzę :)  
Ostatnio nabrałam ochoty żeby samodzielnie przyrządzić Ajerkoniak. 
Wyszło naprawdę bardzo pysznie :) 
Polecam..



A oto podstawowa recepta na przygotowanie  Likieru jajecznego.

Na ok. 900 ml potrzebujemy :
- 8 Świeżych żółtek
- 150 gr cukru lub cukru pudru
-  1 paczka cukru waniliiwego 
- 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (min 10 % tłuszczu)
- 500 ml Brandy lub jeśli ktoś nie przepada ewentualnie wódki 

Przygotowanie:
Żółtka ucierać przez ok 30 min. mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, do momentu aż powstanie puszysty kogel-mogel. Do masy wlewać bardzo powoli, strużkami ciągle miksując, skondensowane mleko i alkohol. Najlepiej, żeby wszystkie produkty miały temp. pokojową,wtedy napewno się nie zważą. Całość przelać do butelki i wstawić na co najmniej 12 godz. do lodówki.
Taki Likier, przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu wytrzyma przez ok 6 tygodni


CIEKAWOSTKA:
Pierwotnie Ajerkoniak nazywano Advokatem. Znany był w  17 wieku jako brazylijski napój orzeźwiający z awokado, rumu i trzciny cukrowej. Napój ten tak zasmakował europejskim odkrywcom,że postanowili jego recepturę zabrać ze sobą  do domu.  Jako że Europa nie dysponowała wtedy jeszcze zasobami avokado, szukano sposobu aby zagęścić napój. Na pomysł wpadł Belgijczyk  Eugene VERPOORTEN. Postanowił zastąpić avokado żółtkami. I w ten oto sposób narodził się Ajerkoniak.

2 komentarze:

  1. Lubię się delektować taką pysznością:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ajerkoniak jest super bo niesamowicie rozgrzewa :) tylko raz w życiu zrobiłem sam ajerkoniak za komuny jak wszystko było na kartki.

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena